Architect aan het woord

“Als wij iets ontwerpen, proberen we altijd vorm te geven aan plekken voor ontmoeting. De rode draad in het werk van NEXT is verbinding en ook in Roof Garden hebben we dit een belangrijke rol gegeven. In Amsterdam vraagt zo’n project om een hoge woondichtheid, maar wij willen in geen geval een anonieme omgeving creëren”, vertelt Bart Reuser, architect bij NEXT Architects.
Bart Reuser van NEXT Architects
“Volgens onze visie is er bij prettig wonen altijd sprake van enige mate van sociale controle. En die ontstaat als bewoners elkaar kennen. In Roof Garden functioneren de openbare binnentuinen en de pocketparkjes op de begane grond en de unieke, collectieve roof garden op de vierde verdieping als ontmoetingsplaatsen. Door bankjes, speel- en sporttoestellen, worden de bewoners uitgenodigd om hier met elkaar te verblijven.”

Aansluitend op het thema ‘ontmoeten en verbinden’ kiest Reuser graag voor kleurrijke architectuur met een warme uitstraling. “Doordat Roof Garden geen massief bouwblok is, maar bestaat uit vier gebouwen die in hoogte verschillen, krijgt het complex een vriendelijke, toegankelijke uitstraling. Door de kleur- en materiaalkeuzes wordt deze uitstraling versterkt: levendig, maar toch rustig. De vier gebouwen vormen mede door de heldere, stoere vormen een geheel, maar door onderscheid te maken in gevelmaterialen en -kleuren creëren we toch diversiteit en identiteit per blok. Kruislings hebben de blokken overeenkomsten met elkaar: bij de blokken A en C is gekozen voor kleurrijk steen en beton in mediterrane geel- en roodtinten en bij de blokken B en D hebben de gevels een natuurlijke look door gebruikmaking van hout.”

Licht en aangenaam

Niet alleen het complex als geheel moest een vriendelijke uitstraling krijgen, ook de woningen zelf wilde Reuser een lichte en aangename sfeer geven. “Iedere woning heeft aan twee zijden lichtinval en daardoor in ieder geval uitzicht op de groene binnen(dak)tuin, al is het uitzicht aan andere zijdes op havens of natuur ook zeker niet onaardig. De woningen op de begane grond hebben een plafondhoogte van 4 meter en dat geeft ook een heel ruimtelijk effect. Alle woningen hebben een eigen buitenruimte en overal kunnen er ramen open in de slaapkamers. Door de vorm van de bebouwing en de transparante wand waarin een trap is geplaatst, wordt het geluid van het spoor uit de woningen en tuinen geweerd”, legt de architect uit.

Duurzaam wonen

Natuurlijk voldoet Roof Garden aan alle geldende duurzaamheidseisen. “Ruimschoots. En dat moet ook wel als je mikt op jonge, creatieve en ontdekkende bewoners. In de kelder is de opstelplaats voor warmtepompen, op het dak liggen zonnepanelen en is voorzien in een waterberging en uiteraard is de isolatie state-of-the-art.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram