Samen keuzes maken

Wij maken gebouwen waar wij zelf zouden willen wonen. Waar je elkaar kunt ontmoeten op een plek waar je je thuis voelt. Voor mensen uit de stad, die een betaalbare plek zoeken om fijn te wonen. Wij zoeken daarom eerst naar de wensen van de toekomstige bewoners, en stemmen de keuzes samen met hen af op de plek.
Sanne Harmsen en Dominique Minnaar van Local

Wat werkt op één plek, werkt niet op de andere. Dat begint met het onderzoeken welke woon en leefstijlen zich op onze locatie zouden willen vestigen. Roof Garden richt zich op dynamische en nieuwsgierige mensen, jong van geest, die bewust kiezen voor een nieuwe woonwijk met uitstekende openbaar vervoer verbindingen.

Om dat te kunnen doen hebben wij vooraf met dertig Amsterdammers gesproken over hun wensen. Mensen uit sleutelberoepen waarvoor betaalbaar wonen bij hun werk essentieel is. Zij hebben ons als onze ‘ambassadeurs’ op pad geholpen bij het maken van belangrijke keuzes: Waar wil je elkaar ontmoeten? Waar wil je privacy? En wat voor woning wil je het liefst?

NIEUWE INZICHTEN

Een paar keuzes van deze groep ambassadeurs hebben ons echt nieuwe inzichten gegeven. Keuzes die wij verwerkt hebben in het plan. Wij lichten er graag een paar uit.

  • Onze ambassadeurs draaien vaak onregelmatig diensten. Wonen op twee verdiepingen geeft veel meer rust als je nachtdienst draait en overdag ongestoord wil slapen. Je ziet dat terug in de woningen die wij hier maken. Je ziet dan ook veel ‘gestapelde’ woningen in het plan die passen bij hun wensen.
  • Ruimte om te leven. De huurwoningen zijn ruim, ook de betaalbare middenhuur. Gemiddeld 65m2, veelal drie kamers of meer zodat je ook met een startend gezin in Roof Garden terecht kan. Bewust niet een specifiek type, maar juist zo veel mogelijk verschillende woningen die verschillende mensen aantrekken. Dat hebben wij ook van de ambassadeurs geleerd: er is niet één ideale woningen die iedereen leuk vindt. De koopwoningen sluiten hier op aan: iets groter, gemiddeld 75m2, en opnieuw zeer gevarieerd om aan verschillende wensen te kunnen voldoen.
  • Ontmoeten en delen. De loopbruggen en daktuinen op de vierde verbinden de vier gebouwen met elkaar. Hier is extra plek om te ontspannen en buren te ontmoeten. Deze ruimtes zijn voor alle bewoners toegankelijk maar afgesloten voor anderen. Zo kunnen kinderen hier veilig spelen en bewoners genieten in de zon. Ook maken wij hier de WasBar die iedereen de keuze biedt om niet een aparte wasmachine te kopen. En stiekem ook omdat juist in deze WasBar de plek is waar je straks je buren treft en nieuwe contacten legt.
  • Mobiliteit. Op een plek als Roof Garden is eigen autobezit achterhaald. Onze ambassadeurs maken gebruik van fiets, OV en deelauto’s. Maar ook de vraag: ‘waar kan ik een bakfiets stallen?’ kwam uit de vragenronde naar voren. Dat heeft ervoor gezorgd dat wij een extra lift vanaf buiten naar de fietsenstalling maken, waarin je makkelijk je bakfiets op een veilige plek binnen kan parkeren.
  • Hout. Onze wereld staat onder druk. Het bouwen met duurzame materialen zoals hout in plaats van beton belast de aarde veel minder. Wij hebben daarom gekozen om zoveel mogelijk duurzame materialen toe te passen, en gebouw D helemaal in hout op te trekken.

En eerlijk is eerlijk: het is best een puzzel om tot goede keuzes te komen. RoofGarden ligt aan de noordkant tegen het spoor aan, met geluidshinder van de treinen. Elke woning is daarom tweezijdig georiënteerd zodat er ook altijd een rustige plek is in de zon, waar je heerlijk kunt genieten op het balkon of door ramen of deuren open te zetten

SLOTERDIJK UPTOWN

Ook rondom het gebouw staat er veel te gebeuren. Gelukkig zijn er veel projecten in het gebied van start gegaan en zien wij een buurt ontstaan waar het voor iedereen fijn is om te wonen. Winkels en kroegjes starten op, de trein om de hoek geeft de vrijheid om overal snel naartoe te gaan. En het nieuwe Stadspark Spieringhorn recht tegenover Roof Garden biedt je straks alle ruimte voor sport, een barbecue of wandeling.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram