Maak kennis met Juurlink + Geluk Landschapsarchitecten

Roof Garden Amsterdam bestaat uit vier gebouwen waarin 220 moderne, comfortabele woningen gevestigd zijn, allemaal met een eigen buitenruimte en uitzicht aan twee kanten. Wat Roof Garden uniek maakt, zijn echter de openbare binnentuin op de begane grond en de collectieve daktuin op de vierde verdieping. Hier worden de vier gebouwen op ingenieuze wijze door bruggen met elkaar verbonden en kunnen de bewoners met elkaar genieten van een tuin op niveau.
Huub Juurlink van Juurlink + Geluk

Huub Juurlink van Juurlink + Geluk (Stedenbouw en Landschapsarchitectuur) vertelt dat bij het ontwerp van Roof Garden Amsterdam ‘Ontmoeten en Verbinden’ centraal stond. “We hebben in de ontwerpfase vanaf dag 1 met NEXT Architects opgetrokken. Voor een prettige woonomgeving is enige mate van sociale controle wenselijk. In Roof Garden is dat gewaarborgd door de gezamenlijke, groene buitenruimtes. De bewoners ontmoeten elkaar in de binnentuin op de begane grond en kunnen samen genieten van de daktuin op de vierde verdieping.”

Stads wonen in groene geborgenheid

“De buitenruimte op de begane grond is openbaar. De doorgaande wandelroute slingert door het groen tussen de gebouwen van Roof Garden. Om te zorgen voor sociale veiligheid in de binnentuin hebben we ervoor gekozen om de entree van de gebouwen aan deze tuin te laten grenzen, net zoals de terrassen van de woningen op de begane grond”, vertelt Huub Juurlink. “Aan weerszijden van project liggen groene stroken die de Plesostraat met de Naritaweg verbinden, ingericht met volop bloemrijk gras. Tussen de gebouwen betreed je een heel andere wereld: een heemrijke schaduwtuin met veel vaste planten. Met intieme zitjes, maar ook plekken waar jongere en wat oudere kinderen – al dan niet onder toezicht – kunnen spelen. Op weer andere plekken kan gesport of gebarbecued worden. De tuinen zijn echt ontworpen om gebruikt te worden.”
inrichting begane grond (maaiveld)

Exclusief voor Roof Garden

Roof Garden dankt zijn naam aan de weelderige, hoger gelegen gezamenlijke tuin op de vierde verdieping die de vier woongebouwen én hun bewoners met elkaar verbindt. “Deze daktuin is exclusief toegankelijk voor de bewoners van Roof Garden en nog intiemer dan de binnentuin op de begane grond. Op twaalf meter boven straatniveau kunnen ze hier in beslotenheid genieten van veel groen. De beplanting bestaat uit vaste planten met kleurrijke bloemen, aangevuld met verschillende meerstammige bomen. De balustrades van de verbindende bruggen zijn voorzien van hangplanten en ook van nestkastjes voor vogels en vleermuizen. Er zijn drie grotere verblijfsplekken ingericht als ontmoetingsplaats met bankjes en tafels. Als de laatste woning wordt opgeleverd, zijn de tuinen klaar en kan het genieten van de royale buitenruimtes direct beginnen.”

Het is de bedoeling dat de Vereniging van Eigenaren voor het onderhoud van de tuinen een onderhoudscontract afsluit met een hovenier, maar als bewoners interesse hebben om onderhoudstaken op zich te nemen, kunnen hier volgens de landschapsarchitect ook afspraken over gemaakt worden.
inrichting daktuin (vierde verdieping)

Groene daken

Ook een groot deel van de daken van Roof Garden is groen. “Op de daken van de lagere gebouwen (C en D) direct gelegen aan de Naritaweg en op het dak van de fietsparkeergarage komt een zogenoemd ‘polderdak’. De begroeiing op dergelijke daken doet dienst als waterberging: hier wordt tijdens regenbuien water opgevangen en vastgehouden. Dat water kan worden gebruikt voor het onderhoud van de tuinen. De berging wordt gecontroleerd geleegd als er weer regen voorspeld wordt, zodat de opvangcapaciteit weer beschikbaar is en het riool minder belast wordt”, besluit Juurlink. “Roof Garden combineert stads wonen met groene geborgenheid.”
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram